Tel. office: +(40)232-217.248  |  office@norsit.ro
Divizia IT&C  
 


IIoT Industrial Internet of Things

Dispozitive conectate prin Internet pentru aplicații industriale

 

Ce este IIoT?

Conceptul care stă la baza tehnologiei IoT nu este unul nou, primele rețele precursoare Internetului (ARPANet) fiind, în fapt, rețele IoT. Mai mult, implementările IoT au apărut înaintea celor IoP (Internet of People) apărute doar după dezvoltarea tehnologiei WWW. Numele de Internet of Things apare doar din anul 1999 legat de dispozitive RFID. Barierele tehnologice ale dispozitivelor embedded și spațiul de adrese limitat al IPv4 (232 adrese aproximativ 4 miliarde de dispozitive) au făcut ca doar în ultimii ani, după apariția procesoarelor embedded de mare putere (ARM) și a generalizării adreselor IPv6 (2128 adrese 340 x 10 la puterea 36 dispozitive), IoT să devină o tehnologie larg răspândită, cu o creștere exponențială a implementărilor.

Tehnologia IoT consolidează într-o soluție unică și integrată dispozitive autonome de tip embedded sau PLC (automate programabile), o rețea flexibilă de comunicație și o aplicație software de consolidare date, interfață om-mașină (HMI) și generare rapoarte/grafice de evoluție.

 

Avantajele considerabile aduse de tehnologia IIoT sunt:

 
 
 
 

Integrarea verticală a spațiului de producție/proiectare/control/management;

 
 
 
 

Disponibilitatea în timp real a informației de la un număr însemnat de puncte, generarea unui istoric de date ce poate fi baza optimizării proceselor și reducerii costurilor

 

Ce este important în implementarea IIoT?

 

Implementarea unor sisteme IIoT sigure, fiabile, adaptabile schimbărilor proceselor de producție și de cost rezonabil implică selecția unui partener de implementare cu experiență, competențe avansate pe zona de dispozitive embedded, rețele de comunicație (fibra optică/fir/wireless) și software customizat. Este important ca implementatorul soluțiilor IIoT să fie în parteneriate cu lideri mondiali din zonele de dispozitive, comunicație și software pentru a fi capabil de a livra cele mai noi tehnologii.

 

Proiecte IIoT realizate de echipa noastră

 

Înca din anul 2007 echipa Quartz Matrix a implementat, pentru companii din retail și din industrie, solutii de tip IoT, profesionale, la nivel național. La acest moment sunt peste 20 de soluții distincte de tip IoT/IIoT implementate de echipa Quartz Matrix la peste 100 de beneficiari.

 

Soluțiile implementate acoperă un spectru extins de aplicații:

 
 • Soluții integrate pentru telecitire contori de energie, analitic și rapoarte automatizate

 • Sisteme IoT pe arii extinse (național) pentru telecitire parametri și comandă la distanță a utilajelor

 • Platforme industriale de monitorizare parametri utilaje și management al mentenanței predictive

 • Sisteme SCADA de integrare senzori și comenzi

 • Sisteme distribuite de monitorizare flux de persoane pentru zona de marketing și retail.

 

Competențele avansate privind tehnologiile de comunicație au fost puse în valoare, în implementarea acestor aplicații, prin dezvoltarea unor rețele performante de comunicație de tip fibră optică, cablu (Ethernet, RS 485) sau wireless (Bluetooth, Wi-Fi, GPRS/G3). O atenție specială a fost dedicată securității informatice a sistemelor implementate, pe toate cele trei componente: confidențialitate, integritate, accesibilitate.

 

Cum să nu pierdeți timp, cum să nu pierdeți bani

În implementarea proiectelor IIoT, echipa Quartz Matrix:

 

Prin realizarea proiectelor IIoT cu echipa noastră obțineți costuri de implementare și de operare reduse, mentenanță și upgrade, adaptarea soluției la schimbările de proces. Susținem aceste beneficii prin:

 

Soluțiile implementate acoperă un spectru extins de aplicații:

 
 • Experiența de 24 de ani în inginerie , IT&C și dezvoltare software;

 • Realizarea proiectelor în cadrul unui management de calitate integrat ISO (9001 calitate, 14001 - mediu, 18001 - sănătate și siguranță în muncă, 27001 – securitate informatică);

 • Certificările ANRE obținute pentru audituri și bilanțuri energetice, management energetic;

 • Departamentul de cercetare și dezvoltare activ axat pe soluții integrate (hardware și software) pentru industrie;

 • Parteneriatele cu lideri mondiali (Eaton, Schneider , Cisco, Microsoft, Bitdefender, HP);

 • Data Centerul propriu din care livrăm servicii de tip cloud avansate (management energie, control sisteme de la distanță, aplicații de productivitate pentru segmentul industrial și de servicii);

 • Un număr de peste 20 de soluții IoT profesionale (industrie/retail) dezvoltate de noi și implementate cu câteva mii de noduri (dispozitive de câmp conectate).

 

Exemple de implementări IoT/IIoT realizate de Quartz Matrix

 

Prima implementare IoT (2006) cu câteva sute de puncte conectate prin modemuri GPRS pentru culegerea datelor privind fluxul de peroane în magazinele unui operator de telefonie mobilă. Aplicație de tip Cloud de consolidare date și generare rapoarte.

 
 
 
 
 
 
 

Sistem IIoT pentru monitorizarea și controlul unităților de co-generare, multinivel cu senzori, contori, elemente de execuție, interfețe de vizualizare, distribuit pe arie regională. Rețea mixtă de tip Ethernet (FO și Cu), WiFi și mobilă. Aplicație cloud cu baza de date SQL pentru consolidare date și interfață de comandă.