Tel. office: +(40)232-217.248  |  office@norsit.ro
Divizia IT&C  
 
 
 

Pentru mai multe detalii

Lucrări civile pentru amenajarea unui Data Center


Indiferent de volumul de amenajări necesare, serviciile oferite de noi respectă regulile impuse prin standardul TIA-942 pentru infrastructurile de telecomunicații din Data Centere. Peste 15 companii au apelat la serviciile noastre pentru lucrări civile, printre care Zeelandia și Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași.


CUM SĂ NU PIERDEȚI TIMP, CUM SĂ NU PIERDEȚI BANI

 

Amplasarea inadecvată a unui centru de date în cadrul clădirii, utilizarea de materiale neconforme pentru amenajarea podelelor, pereților și tavanelor din Data Center, lipsa echipamentelor de protecție la foc sau nerespectarea prevederilor pentru spații tehnice pot conduce la diverse disfuncționalități și chiar pot fi motivul primirii unor amenzi. Echipa noastră ține cont de toate normativele în vigoare și oferă servicii de amenajare a Data Centerelor la standarde ridicate cu respectarea riguroasă a legii.

 

CE FEL DE LUCRĂRI CIVILE PENTRU AMENAJAREA DATA CENTERELOR EXECUTĂM?

 
 • Conform articolului 3.2 din standardul TIA-942 pentru infrastructurile de telecomunicații din Data Centere, trebuie avute în vedere nu doar aspectele generale pentru Data Center, dar și modul în care acestea depind unele de altele. În figura de mai jos este reprezentat modul în care încăperile dintr-o clădire care dispune de un Data Center depind unele de altele:

 
 
 • La determinarea amplasamentului unui Data Center trebuie avut în vedere articolul 5.3.2 din standardul TIA-942. Astfel, trebuie evitată amplasarea acestuia în vecinătatea pereților exteriori, puțurilor de lifturi sau pereților ce aparțin structurii de rezistență a clădirii. Data Centerul nu trebuie să aibă geamuri către exterior din motive de securitate și stabilitate a mediului ambiant (temperatură și umiditate constante, stabilite în funcție de cerințele tehnice specifice ale echipamentelor). De asemenea, amplasarea Data Centerului trebuie să fie departe de sursele de perturbații electromagnetice, precum puncte de transformare a energiei electrice, motoare sau grupuri electrogene, emițătoare radio sau radar. Încăperea nu trebuie să fie străbătută de conducte de apă. Sunt necesare canalizări pentru preluarea eventualelor infiltrații de apă la fiecare 100 mp și instalarea unui sistem de detecție a inundației.

 • Pentru clasificările Tier 2, 3 și 4, Data Centerele trebuie să dispună de podea tehnologică conform articolului G.2.9.1 din TIA-942. Podelele tehnologice se montează peste o sapă din ciment cu structură de susținere din oțel galvanizat, trebuie să fie reglabile și să reziste la greutăți mari. Podelele tehnologice trebuie să dispună de elemente antiseismice, antiderapante și ignifuge.

 • Trebuie determinat factorul de încărcare a podelei tehnologice din încăpere. Pentru a rezista la acțiunea sarcinii de încărcare a echipamentelor, capacitatea minimă de rezistență pentru sarcina distribuită este de 7.5 kPA. Podeaua tehnologică și tavanul trebuie să reziste unei sarcini suplimentare de încărcare de minim 1.2 kPA pentru traseele de cabluri, conform articolului 5.3.4.7 din TIA-942. Pentru camera UPS, podeaua tehnologică trebuie să reziste la o sarcină minimă de 12 kPA.

 • Înălțimea minimă din Data Center trebuie să fie mai mare de 2.6 metri de la podeaua tehnologică până la cel mai de jos echipament montat pe tavan (de exemplu: corp de iluminat, sprinkler etc.), iar în cazul rack-urilor cu înălțimea de cel puțin 2.13 metri trebuie asigurată o înălțime de minim 460 mm deasupra acestora, conform articolului 5.3.4.3 din standardul TIA-942. Pentru clasificările Tier 3 și 4, înălțimea minimă trebuie să fie de 3 metri.

 • Pereții, tavanul și podeaua tehnologică trebuie să fie sigilate ermetic, vopsite sau construite din materiale speciale care nu generează sau mențin praful, iar podelele tehnologice trebuie să fie antistatice (în conformitate cu standardul IEC 61000-4.2). Toate străpungerile prin pereți, inclusiv pentru canalele de cablu, trebuie să fie sigilate ermetic și rezistente la foc, conform articolului G.4.1 din TIA-942.

 • Ușile din Data Center trebuie să se deschidă în exterior, să aibă o lățime de minim 1 metru, o înălțime de minim 2.13 metri, rezistență la foc de minim 90 de minute și sistem de blocare. Toți pereții trebuie să fie de la podea până la planșeu și construiți din materiale rezistente la foc 90 de minute.

 

Pentru realizarea unui Data Center, vă putem ajuta și cu soluții de:

 
 • Electroalimentare

 • Virtualizare

 • Securitate electronică

 • Sisteme de stingere a incendiilor

 
 
 

Pentru mai multe detalii