Educatie Digitala

Ce soluții pentru educație digitală au școlile din România?

educatie-digitala-tabla-interactiva

Interesul pentru educație a constituit preocuparea continuă a profesorilor și este și preocuparea noastră. De aceea, ne implicăm în asigurarea accesului la educație digitală pentru elevi și punem la dispoziția profesorilor resursele necesare. Evoluția instrumentelor de predare folosite în școli cunoaște în această perioadă un salt spectaculos. Deși sunt încă o noutate pentru profesori, acestea sunt familiare și des utilizate de către elevi. Bineînțeles că metodele clasice de învățare nu trebuie eliminate din procesul de învățare, însă elevii și profesorii au nevoie de instrumente de învățare moderne, asemenea celor folosite în timpul liber. Tehnologia modernă poate fi privită ca o completare adusă în sprijinul educației și nu ca un factor negativ. Echipamentele digitale și-au demonstrat deja eficiența ca metode de predare și învățare.

„Putem să avem toată tehnologia din lume, dar noi nu suntem experţi în utilizarea acesteia. Ştim o parte din ce oferă şi cum o putem folosi, dar avem nevoie de ajutorul specialiștilor când avem probleme“, spunea Johnson Jacob, director IT în cadrul American International School of Bucharest.

Într-adevăr, și noi am constatat că nu este suficient doar să pui la dispoziție aceste echipamente digitale profesorilor. Este necesară și instruirea prealabilă utilizării echipamentelor și aplicațiilor de ultimă generație.

Lucrul cu echipamentele digitale moderne este o provocare pentru profesori. Totuși, mulți dintre ei accesează și folosesc la ore metode moderne de predare, adaptându-și lecțiile clasice pentru mediul digital:

„Am avut mari emoții la început și, ca un elev conștiincios, eram cu hârtiuța pe bancă să îmi iau notițe, atunci când doamna Teutu a făcut instructajul. După instructaj, pas cu pas, am început să descopăr singură cum funcționează această tablă, să studiez partea tehnică, să deschid meniul softului și să înțeleg ce este acolo. Mi-am spus că dacă tot conducerea școlii a făcut un asemenea efort material pentru pregătirea elevilor noștri și pentru îmbunătățirea actului didactic, trebuie să lucrez cu tabla la ore. Am lucrat cu tabla, lucrez și acum și voi lucra în continuare. (…) A fost și este o adevărată provocare, o experiență frumoasă. Suntem într-o continuă perfecționare și modernizare, tindem spre nou, spre evoluție, spre tehnologie.” – Vatavu Adriana-Magdalena, profesoară de biologie la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, județul Iași despre tabla interactivă eInstruction instalată de echipa noastră

Modul în care profesorii își pregătesc lecțiile pentru a le face cât mai atractive și mai interactive ne-a motivat să ne implicăm și noi mai mult în procesul didactic prin oferirea unor soluții:

  • Hardware: table interactive, laboratoare multimedia, laborator fonetic
  • Software prin resurse digitale: software educațional

Soluții pentru educație digitală și învățământ interactiv


Documentarea pentru pregătirea lecțiilor este un proces complex, uneori greoi și care ocupă foarte mult din timpul profesorilor. În același timp, dificultățile de achiziții nu permit actualizarea permanentă a materialului didactic din școli. Planșele, hărțile, mulajele sau echipamentele din laboratoare rămân aceleași ani de-a rândul, chiar dacă sunt depășite. Softul educațional mozaBook, utilizat pe o tablă interactivă sau un display interactiv, este o alternativă pentru ore interactive și economii financiare. Profesorii, deși au cunoștințele necesare pentru a umple paginile unei cărți, nu trebuie să fie obligați să o facă. Înțelegând că și profesorii trebuie să aibă timpul lor, le oferim manuale digitale și echipamente hardware. Pentru acestea, asigurăm atât instalarea, cât și instruirea necesară utilizării. În acest mod, vor putea susține lecții interactive cu ajutorul softurilor educaționale.

Ce înseamnă „educație digitală?”

Pentru noi, educație digitală nu înseamnă numai tehnologii moderne, ci tot procesul de formare a unui model de predare-învățare – de la instalarea fizică a unui dispozitiv și oferirea unor resurse educaționale (gratuite sau contracost) până la specializarea profesorilor în utilizarea acestora. Fiecare profesor care finalizează cursurile obține certificate de instruire:

  • pentru platforma mozaBook – diplomă mozaLearn ICT Expert din partea Mozaik Education, contrasemnată de Quartz Matrix
  • pentru tabla interactivă și laborator ProLang de limbi străine – diploma de utilizator expert oferită de Quartz Matrix

Soluțiile pentru educație digitală pe care le oferim reușesc să aducă la un numitor comun interesele și nevoile profesorilor și ale elevilor. Pe de o parte, elevii au acces la educație digitală și metode de predare moderne, iar pe de alta profesorii reușesc să obțină o implicare tot mai mare la ore din partea elevilor.

Având în vedere că elevii comunică și socializează prin tehnologia modernă, considerați necesară folosirea metodelor digitale moderne? Răspundeți într-un comentariu la acest articol.